Terug naar overzicht

Het stoutste jongetje van de klas!

Het jongetje wat de juf tot wanhoop drijft, het jongetje dat met een grote mond probeert de aandacht van klasgenootjes te trekken. Het jongetje dat overal lak aan lijkt te hebben….

Het jongetje, het stoutste jongetje, zich waarschijnlijk zo onbegrepen en onveilig voelend. Het jongetje dat geleerd heeft dat zijn gedrag hem iets oplevert, dat zijn gedrag helpt om minder onzeker te zijn.Het stoutste jongetje, waarschijnlijk gewoon een jongetje wat zich probeert te redden in zijn eigen wereldje.

Als het stoutste jongetje pech heeft dan zal hij de meeste tijd op de gang verblijven waar hij voor de zoveelste keer wordt neergezet met een lading strafwerk waar hij niet eens meer van onder de indruk is. Zal iedere dag zowel voor de juf/meester als voor het stoutste jongetje beginnen met een strijd gevoed door onbegrip en miscommunicatie.

Heeft het stoutste jongetje geluk dan komt hij ergens in zijn schooltijd een juf of meester tegen die ziet waarom het stoutste jongetje zo stout is en verder kijkt dan alleen het gedrag, die kijkt naar de motivatie achter dit gedrag, naar de emotie.De juf of meester die het jongetje de juiste handvatten en sturing aanbiedt, de juf of meester die vertrouwen geeft.

Ondanks dat mensen en honden natuurlijk totaal verschillende wezens zijn zien we ook bij honden soms dergelijk gedrag. Honden die een grote mond hebben (lees: uitvallen) naar andere honden of mensen omdat ze eigenlijk heel bang zijn. Honden die het hele huis op stelten zetten bij gebrek aan uitdaging. Of honden die door gebrek aan leiding onzeker worden.

Laat jouw hond ongewenst gedrag zien? Kijk eens naar je hond op dezelfde manier als naar “het stoutste jongetje” van de klas? Welke “juf/meester” ga jij zijn?