Terug naar overzicht

Tijdens de feestdagen liep ik samen met mijn gezin door het tuincentrum. Wat mijn opviel was ook het groot aantal honden dat aanwezig was. Allen netjes op een kleedje in het winkelkarretje zoals het voorschrift is bij de meeste tuincentra.
Ook op social media was te zien hoeveel baasjes deze dagen spendeerde aan extra tijd met hun trouwe viervoeter. De filmpjes van wandelingen in groepen met andere baasjes en honden verschenen met regelmaat op mijn tijdlijn.

Wanneer ik een hond in een winkelkarretje aan kijk of zo’n filmpje op mijn tijdlijn voorbij zie komen dan kan ik mijn knop niet goed omzetten en kijk naar wat hij laat zien?
Niet gek dus dat ik dan af en toe behoorlijk schrik. De hond in het winkelkarretje die keurig op zijn kleedje blijft zitten maar waarbij de stress signalen je om de oren vliegen. Of een hond die tijdens een groepswandeling met andere honden zo goed aangeeft dat hij even geen zin in heeft om te spelen maar totaal niet begrepen wordt en waarbij het rondrennen niets meer met spel te maken heeft.

Om de één of andere reden lijkt het te “moeten”. Een ongeschreven regel dat we onze hond overal mee naar toe moeten nemen. Een hond is een sociaal wezen, hij vindt dat fijn toch?
Een hond is inderdaad een sociaal wezen, een hond wil graag bij zijn baasje zijn en vindt het niet fijn om uren alleen te zitten. Het betekend alleen niet dat iedere situatie of uitstapje per definitie geslaagd is omdat hij bij zijn baasje is!

2019 Mag wat mij betreft dan ook het jaar van “balans zoeken” worden. Het jaar waarin we heel bewust gaan kijken naar wat we van onze honden vragen en wat het met ze doet. Het zoeken naar de juiste balans tussen beweging, uitdaging maar zeker zo belangrijk rust.
Vind je hond het fijn om te wandelen in een grote groep met andere honden of vindt hij het prettiger om alleen met jou door de bossen of duinen te struinen?
De braderie, markt etc. waar een hond zo veel informatie binnenkrijgt, zien, horen, ruiken. Is dat wel zo leuk als je met al die informatie niets kunt en mag doen?

Kijk naar je hond, waar wordt hij blij van. Is je hond druk? Wat wordt hem geboden, te veel of te weinig? Hoe is zijn leefomgeving? Woon je in een drukke of rustige omgeving, ben je alleenstaand of heb je een gezin met jonge kinderen? Wat krijgt hij al iedere dag op zijn bordje vanuit zijn leefomgeving. Balans daar moeten we naar op zoek!

Op de foto bij deze blog zie je onze Duitse Herder teef Nora van 7 maanden jong. Terwijl ik dit aan het typen ben ligt ze vlak bij me maar uit de buurt van spelende kinderen en van onze andere hond. Even geen prikkels zodat ze ongestoord kan slapen. Balans tussen rust en beweging!