Hond aaien
Terug naar overzicht

Zo af en toe horen we in de verte al wat knallen van vuurwerk. Dat betekent dat vuurwerkangst bij sommige honden al orde van de dag is. Heb je een hond met vuurwerkangst en hier nog niet op getraind dan heb je vast een goed voornemen voor komend jaar. Begin je wel op tijd? Rond de lente denken we helemaal niet meer aan vuurwerk, maar dit is wel een mooi moment om te starten met vuurwerktraining.

Voor nu heb je hier natuurlijk niet zo veel aan. Toch is het belangrijk om je hond te helpen zo goed mogelijk de jaarwisseling door te komen. Onderstaand vindt je een aantal tips die daarbij van pas komen.

  • Geef steun! Wanneer je hond bang is en bij je komt zitten om steun te zoeken, is het heel vervelend voor hem als hij wordt genegeerd. We hoeven er geen heel circus van te maken met verhalen over hoe zielig we hem vinden maar we kunnen hem wel geruststellen. Voor de ene hond is het al voldoende om je hand tegen hem aan te leggen, de andere wil lekker tegen je aankruipen op de bank en sommige worden rustig van een aai en geruststellende woorden. De steun die je geeft helpt je hond om zich minder angstig te voelen.
  • Veel jongeren kijken uit naar het afsteken van vuurwerk, het houden aan het daarvoor geldend tijdstip lukt ze meestal niet. Ga voor een flinke wandeling op een tijdstip waarop de meeste jongeren nog languit in bed liggen. Vroeg uit de veren dus. Natuurlijk moeten we vaker per dag naar buiten met onze viervoeter, zoek dan evt. een rustig plek op. Is dit lastig beperk je wandeling dan, laat je hond zijn behoefte doen en keer huiswaarts. Je kunt hem eventueel tussendoor thuis uitdaging bieden met een leuk spel.
  • Er is medicatie verkrijgbaar bij de dierenarts die kan worden ingezet bij vuurwerkangst. Overleg goed met je dierenarts welke medicatie je hiervoor kunt gebruiken. Je wilt namelijk een middel wat helpt zijn angst te verminderen. Sommige middelen werken alleen spierverslappend. Dit zorgt ervoor dat je hond minder in staat is om zijn angst te uiten, maar de angst zelf blijft aanwezig en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Veel dierenartsen zijn op zaterdag geopend.
  • Sommige honden willen schuilen. Heb je een hond die in huis een schuilplek zoekt zorg dan dat deze plek zo aangenaam mogelijk is. Laat je hond zelf kiezen waar in huis hij zich prettig voelt, mits het natuurlijk een veilige plek is.
  • Het dragen van een Thundershirt kan ook helpen je hond te kalmeren. Voor sommige honden is het dragen van zo’n shirt even wennen terwijl andere het gelijk prima vinden. Je zult dit dus moeten testen en indien nodig opbouwen.
  • Even terug komen op de wandelingen… Ook wanneer je hond geen vuurwerkangst heeft, houdt je hond aangelijnd. Zorg dat je hond niet kan ontsnappen uit zijn halsband of tuigje en voorzie deze van een penning met daarop uw telefoonnummer en de naam van de hond. Met het geluid van zware bommen, die het huidige vuurwerk heeft, kun je zomaar eens flink verschieten.
  • Heb je jongeren in huis die het leuk vinden om vuurwerk af te steken? Leg ze dan uit dat het voor honden echt niet leuk is en dat het fijn is als ze het vuurwerk afsteken op het daarvoor geldende tijdstip. Scheelt weer een eventuele bekeuring ( die paps en mams waarschijnlijk moeten betalen ) en ze maken daarmee heel veel honden en hun baasjes blij.
  • Laat je hond niet alleen! Ga je de jaarwisseling vieren buitenshuis zorg dan dat je oppas hebt geregeld voor je hond, het liefst een voor je hond bekend persoon. Alleen zijn wanneer je doodsbang bent is natuurlijk not done!

Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling en een top 2018!