Terug naar overzicht

Je bent hem vast weleens tegengekomen, de grommende en blaffende hond die zich aan het uiteinde van een strakke riem compleet uitleeft. Stiekem wordt er met één oog afwijzend naar de eigenaar gekeken terwijl die zich ondertussen opgelaten voelt door het gedrag van zijn/haar hond.

Aangelijnd uitvallen naar andere honden is helaas een veel voorkomend probleem waarbij angst vaak aan de grondslag ligt.

Allereerst moeten we ons realiseren dat ook honden een “persoonlijke zone” hebben. Zeker wanneer honden zijn aangelijnd en dus beperkt zijn in hun bewegingsruimte vinden veel honden het niet fijn als een andere ( onbekende ) hond in die “zone” komt. Daarnaast speelt ook mee dat een hond simpelweg een andere hond niet leuk kan vinden.

Een hond kan natuurlijk ontzettend goed communiceren. Soms wordt dit echter niet goed door een andere hond begrepen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de andere hond te enthousiast is en daardoor de signalen mist. Als een hond in een dergelijk geval aangelijnd is en het baasje ook deze signalen mist dan kan de angst in die mate groeien dat een hond geen andere uitweg ziet dan een flinke snauw geven, vluchten is aangelijnd namelijk niet mogelijk. Voor beide honden is zo’n ervaring dan niet leuk.

Soms lijken we te vergeten hierbij stil te staan. We vinden het heel normaal dat onze hond het allemaal maar goed moet vinden.

Het mooie is dat we er samen voor kunnen zorgen dat een hond niet in de positie hoeft te komen waarin een snauw de enige uitweg lijkt te zijn. Gewoon door erbij stil te staan dat fijn sociaal contact alleen plaats kan vinden als beide partijen er aan meewerken. En te beseffen dat hoe leuk, lief en schattig je hond ook mag zijn niet iedere andere hond daar hetzelfde over denkt.

Als we allemaal een paar simpele basisregels hanteren, houden we het voor iedere hond leuk en kunnen we dus al veel problemen voorkomen.

  • Loopt je hond los? Lijn je hond aan wanneer je een andere hond ziet en/of passeert. Hoe geweldig je hond ook is met andere honden de liefde is niet altijd wederzijds. Leer je hond om direct bij je te komen. Vol gas op een andere hond af rennen om vervolgens een paar meter voor hem stil te gaan staan is niet leuk en voor sommige honden heel beangstigend.
  • Loopt je hond aan een lange lijn of een flexi-lijn? Houdt je hond dan netjes naast je wanneer een andere hond je tegemoet komt. Het is heel vervelend voor de andere eigenaar  en zijn hond als deze proberen de wandeling te vervolgen en je hond loopt letterlijk achter hen aan omdat hij door de lange lijn hiervoor de ruimte heeft.
  • Wil je wel een gesprekje aangaan met een ander baasje let dan goed op de signalen van beide honden en respecteer de persoonlijke zone van beide. Het is altijd handig om je hond te leren dat hij rustig langs je blijft zitten op het moment dat je een gesprek met iemand voert. Een goede hondenschool kan je hierbij helpen. Nog steeds moet je een oogje in het zeil houden. Honden communiceren er flink op los en dit gebeurt meestal heel subtiel.
  • Het is natuurlijk hartstikke leuk als honden de mogelijkheid krijgen om samen los te rennen en te spelen. Houd er ook dan rekening mee dat het spel wederzijds moet zijn. Waar de ene hond dol is op even flink stoeien vindt de andere hond rustig samen wat rond struinen veel leuker.
  • Socialisatie met veel verschillende rassen is belangrijk. De uiterlijke kenmerken zijn heel divers waardoor miscommunicatie kan ontstaan. Belangrijk dus om hier veel aandacht aan te besteden.