Terug naar overzicht

Bij de meeste baasjes hoort de hond tot het gezin, een volwaardig gezinslid. Doordat honden in de meeste gezinnen zonder problemen mee draaien en we zo verschrikkelijk gek met ze zijn lijken we soms te vergeten dat we te maken hebben met dieren.

Met een aanpassingsvermogen waar we u tegen kunnen zeggen past de hond zich aan onze leefomgeving aan. Een leefomgeving waarin veel  gebeurd. Een leefomgeving die zelfs voor ons mensen behoorlijk druk kan zijn. Als een soort van kleine robotjes proberen we ze te programmeren zodat we 100% controle kunnen hebben.

Die 100% is alleen niet reëel zeker niet wanneer honden loslopen, omdat het dieren blijven en geen robotjes. Ze hebben een instinct een dierlijk instinct. Daarbij zijn ze door fokkerij jaren lang geselecteerd op eigenschappen die belangrijk waren om de functie waarvoor ze werden ingezet het beste te kunnen uitvoeren. Eigenschappen die niet altijd even handig zijn in het dagelijkse gezinsleven, in onze huidige maatschappij. Die zelfs voor frustratie kunnen zorgen omdat een hond er niet mee kan doen wat hij er eigenlijk mee moet doen. Gelukkig zijn honden wel super te trainen waardoor ze in staat zijn om dingen die we vragen uit te voeren waardoor we wel heel dicht bij die 100% in de buurt kunnen komen.

Ik denk dat het belangrijk is dat wij mensen, wij baasjes, ons er van bewust blijven dat onze beste vriend nog steeds een dier is en dit blijft. Een dier met een eigen taal die voor andere dieren niet duidelijk is, die door grote uiterlijke verschillen soms zelfs voor honden onderling niet duidelijk is, een taal die ook niet door alle mensen wordt begrepen.  Dat hoe goed je ook je best doet dat je nooit 100% controle kunt garanderen, bijvoorbeeld als je hond los loopt. Dat we op heel veel dingen kunnen trainen maar dat dierlijk instinct een sterk iets is waar we altijd rekening mee moeten houden.

Iedere hond kan bijten, jouw hond, mijn hond! Bij iedere hond kan instinct de kop opsteken, bij iedere hond kan de tax van tolerantie bereikt worden of frustratie opbreken. Lijn je hond daarom aan als je andere honden, dieren of mensen tegenkomt en hoe lief je trouwe viervoeter ook is, houd altijd toezicht wanneer hij bij kinderen is.