Terug naar overzicht

Al eerder schreef ik een blog over gedragsverandering en de wijze waarop je daar als eigenaar in staat. Onderstaand een mooi praktijk voorbeeld over een gedragsverandering en waarom dit altijd een reden heeft, al moeten we er soms even naar zoeken.

“Neem nou onze Duitse Herder dame Nora van ruim 1 jaar”.

Meerder malen per week gaan zowel Nora als Dino ( onze kruising Jack Russell dame ) mee naar mijn werk. Samen met labrador Jara een reu van 12 jaar zijn het dikke vrienden en hebben ze daar de grootste lol.

Jara had al enige tijd last van zijn gewrichten, doormiddel van de juiste medicatie, voer en voedingssupplementen leek alles goed onder controle te zijn. Een paar weken geleden merkte ik aan Nora dat ze zich anders ging gedragen. Ze werd wat onrustiger, drukker zelfs, en haar spel met Jara werd op sommige momenten iets serieuzer. Maar ook thuis merkte ik dat dit gedrag doorging. Met name haar interactie met Dino veranderde.

Kort daarna zagen we dat Jara zich minder goed ging voelde. Hij werd wat sloom en sliep nog meer dan dat hij voorheen deed. Toch weer te veel last van de artrose? Een bezoek aan de dierenarts volgde en medicatie werd bijgesteld. Een paar dagen later volgde weer een dierenarts bezoek, het ging niet goed met Jara. Na de bloeduitslagen en een echo werd mijn gevoel bevestigd, er zat een verdikking in zijn buik en de uitslagen van het bloed waren erg slecht. Nog geen week later gaf Jara aan dat de koek op was.

Jara werd ingeslapen en zowel Dino als Nora hebben we afscheid laten nemen. Beide honden likte Jara zijn bek meerdere malen, snuffelde nog even aan hem en liepen vervolgens weg.De dag erna ging Nora toch op zoek naar Jara evenals de dag daarna.

Nu een week later is Nora weer langzaam terug haar zelf aan het worden, ze gaat weer wat makkelijker liggen op haar favoriete plekje om lekker bij te tanken. Ze is weer relaxter aan het worden.

Tekst gaat verder onder foto

Een duidelijk voorbeeld dat de wijziging van haar gedrag een goede reden heeft gehad. Het zwakker worden van Jara was voor haar sneller duidelijk dan voor ons. Een mooie les om te blijven kijken naar het waarom, de oorzaak. Dus laat je hond ander gedrag zien kijk dan eens goed naar zijn omgeving, is er iets veranderd? Misschien heeft je hond wel ergens last van en is een bezoekje aan de dierenarts verstandig. Verandering van gedrag heeft een reden!