Terug naar overzicht

Met oud en nieuw voor de deur komt er weer een spannende tijd aan voor menig hond met vuurwerkangst. Hoe help je, je hond, zo aangenaam mogelijk het nieuwe jaar in?

Gedragstherapie

Voor nu te laat maar een heel goed voornemen voor het volgende jaar. Honden met vuurwerkangst hebben, zoals de naam het al zegt, last van angst. Bij de ene hond uit zich dit in lichte nervositeit terwijl bij de ander complete paniek uitbreekt. Hoe je het ook went of keert een hele onaangename ervaring voor je hond. Het doel van gedragstherapie voor vuurwerkangst is om doormiddel van training, een voor de hond prettige associatie met vuurwerk te creëren. Dit heeft tijd nodig vandaar dat het belangrijk is om hier ruim van tevoren mee te starten. Gedragstherapie wordt altijd individueel gegeven. Het is belangrijk om de signalen van de hond te herkennen, dit gaat het beste wanneer er individueel getraind wordt. Medio april 2019 verstuurt Hond & Jij een e-mail met daarin meer informatie over gedragstherapie voor vuurwerkangst. Wil je graag vrijblijvend deze e-mail ontvangen stuur dan een e-mail o.v.v. Vuurwerkangst.

Omgang met een bange hond

Troost je hond! Waar je vroeger het advies kreeg om een bange hond te negeren weten we ondertussen gelukkig beter. Is je hond bang en komt hij troost zoeken geef dat dan. Vaak vinden honden het al fijn als ze lekker dicht tegen je aan mogen liggen. Een hand tegen hen aanleggen en wat geruststellende woorden is voor vele al voldoende.

Heb jij een bange hond die zichzelf liever afzondert? Geef je hond dan deze mogelijkheid. Sommige willen gaan liggen onder de wastafel op de badkamer een ander kiest er weer voor om onder het bed te gaan liggen. LET OP! De bench is in een dergelijk geval niet per definitie zijn veilige plek, sluit je hond dus niet zomaar op in de bench! Waar je hond ook kiest om te gaan liggen laat hem lekker met rust en zorg dat de plek veilig en comfortabel is ( zodat hij zichzelf niet kan verwonden ). Het zou fijn zijn als je de weg vanuit de ruimte waar je hond kiest te gaan liggen, naar de ruimte waar je zelf verblijft vrij houdt. Zo kan je hond toch naar je toe komen als hij dit wil.

Uiteraard moet je hond ook op oudejaarsdag zijn behoefte doen . Zorg dat je hond goed is aangelijnd en houd deze aangelijnd, maak eventueel gebruik van dubbele lijnen, bijvoorbeeld een halsband met lijn in combinatie met tuigje met lijn. Wandel op rustige plekken of beperk de wandeling tot de struiken in de straat waarna je hond weer snel naar zijn veilige plekje kan.

Ondersteunende middelen

Sommige honden hebben baat bij ondersteunde middelen. Er zijn verschillende soorten producten verkrijgbaar die je hond kunnen helpen om angst te reduceren. Onderstaand een aantal producten die je dezelfde dag of tot max. 14 dagen voor oud & nieuw moet starten. Laat honden niet zonder volwassen toezicht wanneer ze ondersteunende middelen hebben toegediend gekregen. Let op met middelen die je hond alleen maar suf maken. Vaak krijgen de honden de geluiden normaal of zelfs nog harder binnen en ervaren ze nog steeds enorme angst. Echter kunnen de honden dit niet tonen, ze zitten als het ware opgesloten in hun eigen lijf. Overleg altijd met je dierenarts wanneer je een product wilt gaan gebruiken, of het nu op recept is of niet!

Adaptil

Adaptil is verkrijgbaar in tabletten, verdamper, halsband en spray. De basis van de verdamper, de halsband en de spray is een synthetische vorm van Dog Appeasing Pheromon. Een feromoon dat door de zogende moederhond wordt afgegeven om de pups gerust te stellen. De tabletten zijn een combinatie van aminozuren, gamma aminoboterzuur en vitamine B complex. Voor Adaptil geldt dat alle producten bijdragen aan ontspanning en vermindering van angst.

Thundershirt

Het Thundershirt is een vest wat een zachte constante druk op het lichaam van de hond geeft. Veel honden ervaren dit als rustgevend en wordt dan ook al vaak met tevredenheid ingezet.

Medicatie op recept

Bij de dierenarts is o.a. Alprazolam verkrijgbaar. Alprazolam is een angstremmer welke je hond niet suf of sloom maakt. Alprazolam dient altijd door een dierenarts te worden voorgeschreven.

Heb je een specifieke vraag over vuurwerkangst? Neem dan gerust contact op, ik help u graag verder!