Terug naar overzicht

Al een tijdje heb ik geen nieuwe items geplaatst. Gelukkig heb ik wel een hele goede reden waarom ik mijn pagina een beetje verwaarloosd heb…we hebben namelijk een pup! Sinds half juli hebben we een lieve, ondeugende, enthousiaste en energieke Duitse Herder pup genaamd Nora. De leuke ideeën die omgezet moesten worden naar een blog bleven de laatste weken dan ook voornamelijk in mijn hoofd in plaats van op het scherm van de computer.

Nu ik met mijn neus op het puppygedruis zit is dit natuurlijk hét moment om met een paar praktische tips te komen over de opvoeding van een pup en dan met name in combinatie met een jong gezin. Want vooral deze combinatie kan het best pittig maken!

#1 Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Al ruim voor dat we Nora in huis kregen hebben onze twee kinderen een bijna universitaire opleiding “Omgang met een pup” gehad. De huisregels werden op een prominente plek in huis opgehangen en met regelmaat hebben we ze samen doorgelezen. Wanneer de pup er eenmaal is dan valt het voor kinderen niet mee om door het enthousiasme alle info goed op te nemen. Wanneer je het vooraf bespreekt zal het allemaal makkelijker worden onthouden.

#2 Opvoeding

Met name in een gezin met (jonge) kinderen is het opvoeden van een pup best een uitdaging. Een goede lijst huisregels kan bijdragen aan het soepeler verlopen van de opvoeding. Voor je pup is niets zo belangrijk als duidelijkheid. Heb je een gezin met jonge kinderen dan zullen je huisregels vooral bestaan uit omgangsregels, hoe gaan we met een pup om. Heb je oudere kinderen, jong volwassene, dan kun je in de huisregels opstellen wat de pup wel en niet mag in huis en hoe je daar gezamenlijk mee om gaat.

#3 Ochtendspits

Met de komst van Nora had ik een paar weken vakantie opgenomen en nagenoeg niets gepland staan. Heerlijk rustig dus, totdat de vakantie om was, ik weer aan het werk moest en de kinderen naar school. De ochtendspits is dan ook in veel huishoudens het drukste moment van de dag. Laat dit ook net het moment zijn dat je pup na een heerlijk nacht slapen barst van de energie. Op tijd je wekker zetten zodat je pup zijn wandeling, natje en droogje heeft gehad voordat de rest van het gezin ontwaakt is dan ook een echte aanrader.  Je pup is namelijk zijn eerste energie kwijt en al een klein beetje bedaart van het “happy de peppie” ochtend gevoel. Hierdoor is de kans dat ze in kinderenkels en ochtendjassen gaan bijten alweer een stuk kleiner. Je creëert zo veel meer rust op het drukste moment van de dag. De moeite waard dus!

#4 Kinderenkels en zwaaiende ledematen

Dat een pup het liefst alles wat ze tegen komt in haar mond stopt is normaal, het hoort bij het ontdekken van de wereld. Dat daar ook kinderenkels e.d. bij horen is minder leuk. De tips die we kinderen geven zoals, stil blijven staan, niet gillen etc. zijn natuurlijk een goede basis maar in de praktijk vaak niet voldoende. Hangt een pup eenmaal in een enkel dan valt het voor een kind niet mee om rustig stil te blijven staan en geen geluid te maken…want het doet zeer! Wanneer zich hier een dergelijk tafereel afspeelde (gelukkig is het vaak maar een korte periode) dan leidde ik heel simpel Nora even kort af en bood haar vervolgens iets anders aan. Belangrijk is het dan ook dat de kinderen niet alleen zijn met de pup en dan bedoel ik ook echt niet alleen. Je kunt dan als volwassene namelijk niet ingrijpen. De kinderen dit zelf laten oplossen vind ik geen optie. Een gillend, boos en mopperend kind is niet duidelijk en geeft verwarring bij de pup. Daarbij is het simpelweg gewoon niet veilig.

#5 Opruimen

Naast de eerder genoemde kinderenkels is ook je inboedel vaak niet in veilige handen bij je pup. Maak het jezelf niet te moeilijk en leg alles op ooghoogte van je pup aan de kant. Dit voorkomt zoveel frustratie en gedoe. Zorg dat jassen, tassen en schoenen goed worden opgeborgen. Een must is om te zorgen voor diverse speeltjes en kauwmateriaal waar je pup veilig en naar hartenlust op kan kauwen. Wissel met regelmaat van speeltjes, zo blijft het interessant voor je pup. Heeft je pup per ongeluk toch iets te pakken gekregen, ruil dit dan om met een hondenspeeltje. Zo voorkom je dat je achter je pup aan moet rennen, wat een heel leuk spelletje wordt, en heb je zonder te mopperen en gedoe je spulletjes snel weer terug.

#6 Rust

Een pup slaapt veel, heel veel zelfs. Slapen helpt om nieuwe gebeurtenissen te verwerken en zorgt dat het lichaam bij kan tanken van alle energie die het verbruikt, energie nodig om te groeien en te ontwikkelen. Geef je pup een rustig plekje in huis waar ze kan slapen en maak duidelijke afspraken met de kinderen. Een slapende hond laat je met rust! De kunst is om een pup precies zo veel aan te bieden zonder dat het te veel wordt om te verwerken. Ondanks dat we ons daarvan bewust zijn lukt dit niet altijd. Net als kinderen worden sommige pups dan ook wat baldadig als ze moe zijn, tijd dus om dan even een dutje te doen!

En vergeet niet te genieten van je pup. Komt ze voor de zoveelste keer weer met de waterbak aangedragen en kun je er wéér met de dweil achteraan….het blijft stiekem toch ook wel weer heel grappig!