Tegenwoordig is het ‘gelukkig’ bij de meeste hondeneigenaren wel bekend, socialiseren. Bloedfanatiek gaan kersverse hondeneigenaren aan de slag, maar dan…. Socialisatie wordt vooral gelinkt aan jonge pups, en natuurlijk is het voor hen heel belangrijk, maar juist effectief doorgaan met socialiseren, ook wanneer een pup ouder wordt is net zo belangrijk.
Met socialiseren bedoelen we: Een hond op een positieve, en gecontroleerde manier kennis laten maken met en laten wennen aan verschillende, situaties, dieren, soortgenoten, kinderen, volwassen personen, vervoersmiddelen etc. etc. Kort gezegd eigenlijk met alles waar een hond in zijn leven mee te maken krijgt of kan krijgen.
Socialiseren is ook leren, leren om te communiceren met andere honden en met personen. Leren hoe om te gaan met verschillende situaties. En socialiseren begint vroeg. Al in het nest leert een hond veel, omgang met zijn broertjes of zusjes, geluiden, aanrakingen etc. Daarom is het belang van een goede fokker ook zo groot, een fokker die bewust tijd en energie steekt in de socialisatie van de puppy’s. Een fokker die een goede basis biedt aan een drachtige teef zonder stress. Zorgt voor niet alleen een fysiek gezonde hond maar ook voor een mentaal gezonde hond!
Socialiseren is een duursport. Tot een leeftijd van 12 weken staat een pup nog vrij onbevangen in de grote wereld. Bijna alles is leuk en wordt met plezier ontdekt. Vind een pup het toch spannend dan herstelt hij nog relatief snel. Nieuwe situaties, objecten, dieren, personen zullen dan ook vaak vrolijk ontdekt worden. Qua timing een knap staaltje werk van moeder natuur, het is een belangrijke periode. Vanaf 12 weken gaat dit allemaal wat veranderen, angst staat wat meer op de voorgrond en ook het herstel duurt langer. Gaan we richting de pubertijd dan krijgen we weer ergens anders mee te maken… hormonen. Een factor die het gedrag van de jonge hond wel wat kan laten schommelen. Een jonge hond vliegt dus van de ene in de andere fase. Juist daarom is het zo verschrikkelijk belangrijk dat de socialisatie zeker tot een leeftijd van 1 tot 1 ½ jaar heel bewust en gecontroleerd wordt voortgezet. Iets waar met 10 weken goed op wordt gereageerd kan zonder herhaling op een leeftijd van 20 weken ineens doodeng zijn. Zonder herhaling wordt een hond dan ook weer gedesocialiseerd.
Nee! Er zijn altijd omstandigheden waarin een hond in een nieuwe situatie verzeild kan raken zoals bijvoorbeeld een verhuizing. Of wat dacht je van een asielhond of een herplaatser die in een nieuw gezin komt. De kans is groot dat in het nieuwe gezin of de omgeving zaken zijn waar de hond nog nooit mee in aanraking is geweest. Een hond zal dus daar dan dus mee gesocialiseerd moeten worden.