Terug naar overzicht

Je komt ze nogal eens tegen…honden aangeboden voor herplaatsing. Honden uit binnen- en buitenland, vanwege de meest uiteenlopende redenen.

Natuurlijk is het hartstikke mooi als je een hond een nieuw thuis kunt geven. Maar een volwassen of jong volwassen hond in huis nemen is niet altijd zo makkelijk als het eruit ziet. Met regelmaat worden honden dan ook voor een tweede of zelfs derde keer opnieuw aangeboden. Een herplaatsing blijkt dan niet succesvol geweest te zijn. Ik persoonlijk krijg daar altijd de kriebels van. Want voor een hond is dit natuurlijk alles behalve bevorderlijk.

Om de kans op herplaatsing zo groot mogelijk te maken heb ik hieronder een aantal tips voor je.

Succesvol

Gelukkig zijn de meeste herplaatsingen vaak heel succesvol. En wat is het fijn dat veel mensen een hond een tweede kans geven. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken is gezond verstand en logisch nadenken de beste combinatie. Natuurlijk speelt je gevoel ook mee, de hond moet je ook aanspreken,  maar laat het stukje ‘oh wat zielig’ even op de achtergrond. Dat maakt je minder objectief.

Eerlijkheid

Een hond wordt niet vaak ‘zomaar’ herplaatst. De redenen zijn divers maar desondanks is het belangrijk dat je de ware reden te weten komt. Vraag daarom personen die de herplaatsing regelen, zoals een asiel, een stichting, eigenaar of tussenpersoon het hemd van het lijf. Als het goed is zullen zij dit omgekeerd ook doen!

Denk hierbij aan onderwerpen zoals:

  • Omgang met kinderen, groot en klein
  • Omgang met mensen in het algemeen, vreemd en bekend
  • Omgang met andere honden, los en aangelijnd
  • Omgang met andere diersoorten
  • Alleen thuis kunnen zijn
  • Gedrag in huis, buiten en bijv. in de auto
  • Agressie
  • Angst
  • Hoe komen ze aan alle informatie, is dit getest?
  • Etc.

Hoe meer je vraagt hoe meer je te weten komt. Belangrijk!! Een hond moet altijd wennen aan een nieuwe leefomgeving, gemiddeld is dit 2 weken, soms wat korter, soms wat langer. Vraag hoe lang de hond in de opvang zit en hoe zijn gedrag zich ontwikkeld.

Opvoeding

Ondanks dat je misschien een oudere hond in huis neemt zal je toch met de hond aan de slag moeten gaan. In jouw huis gelden waarschijnlijk weer andere regels en wetten dan in de vorige leefomgeving van de hond. Daarbij is het samen trainen met je hond bij een goede hondenschool wat mij betreft een vereiste. Deze honden hebben vaak al het één en ander meegemaakt. Het opnieuw vertrouwen krijgen in mensen en/of soortgenoten is dan doel nr. 1, een goede hondenschool kan hier zeker aan bijdragen. En het op een fijne manier trainen met je hond versterkt natuurlijk ook de band tussen hond en eigenaar!

Gedragsproblemen

Vaak zien we dat honden worden herplaatst vanwege een gedragsprobleem. Een gedragsprobleem wil zeggen, gedrag dat voor de hond, de eigenaar, of de omgeving problemen geeft. Heb je een hond op het oog die probleemgedrag vertoont ga dan voor je zelf heel goed na of dat je met dit gedrag om kunt gaan. In welke mate het voor jouw een probleem is, en of dat dit gedrag veilig is in jouw leefsituatie. Natuurlijk wil je ook weten of het voor de hond zelf een probleem is.  Je zult dan ook bereidt moeten zijn om eventueel met een professional aan de slag te gaan. In het meeste geval is probleemgedrag met de juiste begeleiding goed om te keren of acceptabel te maken. Dit kost echter tijd, geduld en inzet!

Logisch

Net als bij de aanschaf van een pup, moet je rekening houden met raskenmerken e.d. Vaak zien we ook kruisingen in deze groep honden. Verdiep je dan goed in beide rassen!In het geval van een volwassen hond speelt natuurlijk ook een karakter dat gevormd is mee, laat je goed informeren en kijk of dat bij je past. Geeft een begeleider van een herplaatser aan dat je wellicht niet de goede match bent, schrik dan niet, maar waardeer de oprechtheid. Ook op medisch vlak is het verstandig om de hond te laten controleren, het liefst door je eigen dierenarts of als dit wegens afstand niet mogelijk is door een onafhankelijke dierenarts.

Tijd

 Ondanks dat in sommige gevallen herplaatsing dringend kan zijn, laat je niet sturen door tijdsdruk. Je bent van plan om een hond een plek voor het leven te geven en je wilt niet na een maand wederom op zoek naar een nieuw thuis. Ga dus niets overhaast doen, daar is uiteindelijk niemand bij gebaat!

Have Fun!

 Heb je een nieuw maatje gevonden? Ga dan lekker aan de slag. Trek bij twijfel op tijd aan de bel, zodat je hulp in kunt schakelen. Heb plezier, ga er op uit en laat je hond genieten van zijn tweede kans!