Terug naar overzicht

Welke hondenschool?

Ik ben heel actief in het geven van gedragstherapie, dit doe ik naast mijn baan en mijn lieve gezin. Een hondenschool erbij zou natuurlijk super zijn maar nog even niet te combineren met bovenstaande.

Vandaar dat ik vaak de vraag krijg of ik een “goede” hondenschool weet. Simpele vraag, makkelijk antwoord, toch?! Maar wat is nou een goede hondenschool?

Onderstaand heb ik een paar punten opgeschreven die ik belangrijk vind m.b.t. het vinden van een goede hondenschool. Gebaseerd op mijn ervaring, mening en natuurlijk op de manier van trainen waar ik achter sta.

Kennis

Het allerbelangrijkste is dat de persoon die jou en je hond gaat begeleiden op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen omtrent het opvoeden en trainen van honden. Er is in de laatste 20 jaar zo ontzettend veel veranderd, nieuwe inzichten in het gedrag van de hond en de manier waarop honden leren. Er zijn in Nederland een aantal opleidingscentra die de opleiding Kynologisch Instructeur aanbieden op basis van de laatste ontwikkelingen omtrent honden en gedrag. Deze kennis gecombineerd met ervaring is belangrijk. Let dus op! Je instructeur kan je vertellen dat hij al 30 jaar ervaring heeft in het trainen en opvoeden van honden maar als hij nog steeds hetzelfde verhaal verkondigd als 30 jaar geleden dan heeft deze ervaring in mijn ogen geen meerwaarde.

Trainingsmethode

Nou ga ik mijzelf een beetje op glad ijs begeven omdat “de trainingsmethode” nogal een gevoelig punt kan zijn onder instructeurs. Het belangrijkste is dat jouw instructeur dus begrijpt hoe een hond leert en communiceert en dit aan jou kan overbrengen. Goed gedrag wordt beloont. En ongewenst gedrag? Een hond laat ongewenst gedrag zien als hij bijvoorbeeld iets niet begrijpt, of  een situatie spannend vind. Of misschien is zijn aandacht wel totaal ergens anders op gericht, op iets dat veel interessanter is dan de zoveelste zit oefening. Een goede instructeur heeft dit meteen in de gaten en kan jou uitleggen hoe je dat gedrag kunt ombuigen.

Trekt je hond bijvoorbeeld erg aan de lijn of valt hij uit naar andere honden dan zal een goede instructeur de motivatie daarvan bij je hond moeten zien. Krijg je het advies om in een dergelijk geval gebruik te maken van bijvoorbeeld een slipketting of lijntje met een strop dan moet je even achter je oren gaan krassen. Wanneer een hond direct na het omdoen van een dergelijk “hulpmiddel” ander gedrag laat zien is de kans vrij groot dat het hem gewoon pijn doet. Helaas heeft het dan ook meestal niets te maken met het laten zien dat jij de leiding neemt of de baas bent.

Even een voorbeeld: Stel,  je bent als de dood voor spinnen, er loopt een spin over de muur en je begint te gillen. Als ik heel hard tegen je schreeuw, of jou misschien zelfs een mep verkoop zal je waarschijnlijk stoppen met schreeuwen. Je angst voor die spin wordt er echter niet minder op. Maar het feit dat ik zo lelijk doe en de angst voor nog een mep laat je wel stoppen met schreeuwen. Een beetje jammer dus want nu ben je niet alleen bang voor de spin maar ook voor mij.

Net zoals wij mensen hebben ook honden tijd nodig hebben om over een angst of boosheid heen te komen. Een goede instructeur kan jou en je hond hierin begeleiden zonder het gebruik van dergelijke middelen.

Opvoeden

Een cursus volgen is niet alleen maar je hond trucjes leren zoals zit, lig en af. Deze oefeningen zijn vooral handig tijdens sommige momenten in het dagelijks leven. Het is belangrijk dat je ook wordt geholpen in de opvoeding van je hond. Dat je bruikbare antwoorden krijgt op de vragen die je hebt over het gedrag van je hond. Een goede hondenschool zal je dus ondersteunen in de opvoeding i.p.v. alleen maar trucjes leren.

Het moet leuk zijn, ook voor jou!

Als je een cursus gaat volgen met je hond moet je er wel iedere week met plezier heen gaan. Een instructeur is natuurlijk een hondenmens, maar ik denk dat je als hondenmens juist ook een mensen-mens moet zijn. Als instructeur moet je namelijk je kennis overbrengen aan de eigenaar. Nou zijn we gelukkig niet allemaal het zelfde, zou maar saai zijn ook. Maar doordat we niet allemaal het zelfde zijn kan het zomaar zijn dat je geen klik hebt met je instructeur. Om teleurstelling te voorkomen adviseer ik eigenaren altijd om eerst eens te gaan kijken tijdens lessen op verschillende hondenscholen. Zo krijg je al een goede indruk van de instructeur, de manier van les geven en de trainingsmethode. TIP! Laat je hond thuis wanneer je gaat kijken, zo heb je echt de tijd en aandacht om “bij de les” te blijven.