Terug naar overzicht

Onze detectie juf, Joyce Geilenkirchen van detectiecursus.nl , is naast detectie juf ook een fanatiek KNPV trainster, zij traint dus met honden geselecteerd op specifieke eigenschappen die nodig zijn om tot het hoogst haalbare niveau te komen binnen deze sport. Het uiteindelijk doel is dat haar honden daadwerkelijk kunnen worden ingezet bij politie of defensie. Ook een vriendin van mij werkt met werkhonden, een paar maatjes kleiner dat wel, haar honden worden geselecteerd om in het veld op het hoogst haalbare niveau te kunnen nazoeken. Ondanks dat beide met twee totaal verschillende rassen trainen en de honden op totaal verschillende vlakken worden geselecteerd zie je wel één hele duidelijke overeenkomst. En dat is “drift”. De drive om te werken, om bezig te zijn met dat waar ze voor gefokt zijn.

Ondanks dat een werkhond prima als huishond door het leven kan zie je dat dit lastiger wordt wanneer er niet aan hun behoeftes wordt tegemoet gekomen, behoeftes die groter zijn dan de dagelijkse dosis wandelingen. Want deze honden willen werken.

Tijdens mijn werk als gedragstherapeute kom ik met regelmaat honden tegen die uit echte werklijnen komen, die gefokt zijn met als doel om in hun werk op het hoogste niveau te kunnen presteren. Voor deze honden is het soms heel lastig als er te weinig aan hun behoefte wordt tegemoet gekomen. Ze gaan zich vervelen en zoeken naar een andere manier om toch hun ei kwijt te kunnen. Wat vaak resulteert in gedrag wat voor de eigenaren niet wenselijk is.

Ben je op zoek naar een hond en heb je een bepaald ras voor ogen, vraag een fokker of er binnen dat ras een verdeling is tussen een werklijn of showlijn. Vraag wat dat verschil voor dat ras betekend? Kijk goed naar wat je een hond kunt bieden en wat je zelf leuk vind om met je hond te ondernemen. Maar ben ook heel eerlijk, de tijd gaat snel, een dag, een week, het is om voor dat je het weet.

Een hond heeft beweging en uitdaging nodig ongeacht uit welke lijn hij komt.  Heb je genoeg tijd voor de extra uitdaging die een werkhond nodig heeft?