Tja, modderpoten en honden, het hoort bij elkaar. Gelukkig is het zo opgelost door de poten van je hond goed af te drogen. Omdat je dit heel vaak zult moeten doen met ons Nederlands klimaat is het fijn als jouw hond dit op een goede manier aanleert. Onderstaand leg ik je stapsgewijs uit hoe je dit kunt doen.

Stap 1: We houden de handdoek nog even in de kast en beginnen met een kleine stap. Leg eerst rustig je hand neer op de poot van jouw hond. Begin met een kort moment, en beloon je hond als hij rustig blijft. Gaat dit goed dan bouw je de tijd op naar enkele seconden, wederom beloon je als jouw hond rustig blijft.

Stap 2: Als stap 1 goed gaat ga je rustig verder. Je tilt nu voorzichtig de poot van je hond op en beloont wederom rust, gaat dit goed dan herhaal je dit terwijl je met een vinger rustig een paar keer over de poot aait met de richting van de haren mee, dit doe je wederom kort en ook nu beloon je rust.

Stap 3: Je kunt nu stap twee herhalen maar daarbij neem je een droog washandje of een klein droog doekje in je handen. Hiermee beweeg je met de haren mee. Door het washandje of doekje goed in je handen te houden voorkom je dat je hond er in kan bijten. Wederom beloon je rust.

Bovenstaande stappen kun je ook voor de achterpoten gebruiken, gaat je hond zitten terwijl de voorpoten worden afgedroogd dan kun je doormiddel van de oefening “sta” je hond laten staan.

Reageert je hond plotseling fel op het afdrogen van de poten terwijl hij dit normaal niet doet dan kan het zijn dat hij pijn ervaart, een bezoek aan de dierenarts is dan aan te raden. Let op dat je de voorpoten alleen naar voren of achteren beweegt, niet opzij.